VĮ „PIENO TYRIMAI“ TYRIMŲ LABORATORIJOS
TECHNINIAI REIKALAVIMAI
  Patvirtinti
2017 10 27 įsakymu Nr. 13V-75

Tyrimų laboratorijoje naudojama mėginių tara: pieno mėginio indelis, korelis, konteineris, vienkartinis maišelis pagaminti iš medžiagos, neturinčios įtakos tyrimų rezultatų kokybei.

1. Pieno mėginio indelis ir jo dangtelis
Pieno mėginio indelis pagamintas iš plastmasės, neturinčios įtakos vėlesnės analizės ir įvertinimo rezultatams. Pieno mėginio indelio forma pritaikyta, kad būtų išvengta riebalų susimušimo transportuojant. Pieno mėginio indelio talpa yra 50 ml. Mėginio tūris turi sudaryti ne mažiau kaip 2/3 indelio talpos, kad jo užtektų tyrimui ir kad mėginį prieš tyrimą būtų galima gerai išmaišyti. Naudojami vienkartiniai mėginių indeliai.

2. Pieno mėginių transportavimo tara
Pieno mėginių indeliai į laboratoriją transportuojami konteineriuose arba vienkartiniuose maišeliuose. Naudojami konteineriai, kurių talpa - 80 indelių, pagaminti iš plastmasės, atsparios mechaniniams pažeidimams. Konteineris uždaromas sandariu dangčiu, užtvirtinant 2 skląsčiais (žiūr. 1 paveikslą). Kiekvienas konteineris turi savo numerį ir jį atitinkantį brūkšninį kodą. Konteinerius numeruoja ir jiems brūkšninius kodus ruošia VĮ „Pieno tyrimai“. Vienkartiniai maišeliai pagaminti iš nepermatomo plastiko, turi apsauginę užklijuojamą juostelę, talpa - 2 indeliai. Pieno mėginių siuntimo į laboratoriją vienkartiniuose maišeliuose tvarka pateikta 1 priede.

3. Korelis
Kaip pagalbinė priemonė pieno mėginių indeliams sudėti yra naudojamas korelis. Korelis pagamintas iš tvirtos plastmasės, jo matmenys pateikti 2 ir 3 paveiksluose. Įsidėmėtina: atstumas korelyje tarp pieno mėginių indelių centrų turi būti 3,3 cm.

4. Brūkšninis kodas
Tyrimų laboratorijoje naudojama pieno mėginių identifikavimo sistema. Pieno gamintojai į VĮ „Pieno tyrimai“ duomenų bazę įvedami pagal pieno supirkimo įmonės pateiktą sąrašą (žiūr. forma TR-01, pdf). Visi į laboratoriją siunčiami mėginiai privalo būti būti identifikuoti, išskyrus 8.2.1 punkte nurodytus gyvulių produktyvumo kontrolės mėginius. Mėginiai identifikuojami brūkšniniais kodais – lipdukais, kuriuose pateikiama reikalinga informacija gyvulių produktyvumo kontrolei ir atsiskaitymo už superkamą pieną tikslais (žiūr. 4 pav.). Superkamo pieno mėginiams lipdukas klijuojamas ant indelio šono taip, kad apatinė lipduko kraštinė būtų užklijuota ne žemiau nei 4,6 cm nuo indelio dugno, o gyvulių produktyvumo kontrolei - ant indelio dangtelio. Mėginiai neturintys spausdintų brūkšninių kodų ženklinami etikete, kurioje nurodomas mėginio numeris. Brūkšninius kodus spausdina ir užsakovui pateikia VĮ „Pieno tyrimai“.
Pastaba: Brūkšninis kodas yra CODE 128 tipo.

5. Mėginių konservavimas

5.1 Į tyrimų laboratoriją gabenami mėginiai pieno sudėties, somatinių ląstelių skaičiaus ir bendro bakterijų skaičiaus tyrimams gali būti nekonservuoti (žiūr. 5.2 punktą) arba konservuoti konservantu „Broad Spectrum Microtabs“ arba „Sedupolas“, o pieno užšalimo temperatūros tyrimui – gali būti nekonservuoti arba konservuoti konservantu „NEBA“. Mėginiai inhibitorinių medžiagų tyrimui turi būti nekonservuoti. Detali konservantų naudojimo instrukcija pateikta 2 priede.;

5.2 Jei mėginiai pieno sudėties ir somatinių ląstelių skaičiaus tyrimui pateikiami nekonservuoti, turi būti užtikrinta nuo 0oC iki 6 oC temperatūra nuo mėginio paėmimo iki pateikimo laboratorijos atstovui. Kai pateikiami nekonservuoti mėginiai bendro bakterijų skaičiaus tyrimui, turi būti užtikrinta transportavimo temperatūra nuo 0oC iki 4oC nuo mėginio paėmimo iki pateikimo laboratorijos atstovui. Nekonservuoti mėginiai bendro bakterijų skaičiaus arba pieno sudėties ir somatinių ląstelių skaičiaus tyrimui gali būti siunčiami tik iš anksto suderinus jų atsiuntimo grafiką ir kiekį. Laboratorijos atstovui turi būti sudaryta galimybė patikrinti perduodamų mėginių temperatūrą. Minėti mėginiai gali būti siunčiami tik vienkartiniuose maišeliuose.

6. Lydraštis

Mėginį paėmęs asmuo turi užpildyti mėginius lydinčius dokumentus:
  • atsiskaitymo už superkamą pieną tikslais - Žalio karvių pieno mėginių pristatymo lapelį (žiūr. forma TR-02, pdf),
  • dirbantiems pagal Pieno supirkimo taisyklių 3 priedą (Pieno supirkimo imant mėginius iš kiekvienos pieno siuntos) pildomi Žalio karvių pieno mėginių pristatymo lapeliai (žiūr. forma TR-03, pdf).
  • gyvulių produktyvumo kontrolei – Kontroliuojamų gyvulių pieno mėginių pristatymo lapelis (žiūr. forma TR-04, pdf),
  • pieno ūkiai parduodantys pieną, skirtą tiesiogiai vartoti, pildo Žalio karvių pieno mėginių pristatymo vienkartiniame maišelyje lapelį (žiūr. forma TR-05, pdf).
  • Mėginiai, skirti pieno supirkimo atnaujinimui, surašomi į Žalio karvių pieno mėginių pristatymo lapelį Supirkimo atnaujinimui (žiūr. forma TR-06, pdf).

    Mėginiai imami iš ūkių, dirbančių pagal Pieno supirkimo taisyklių 3 priedą ir skirti pieno supirkimo atnaujinimui turi būti įrašyti į Žalio karvių pieno mėginių pristatymo lapelį Supirkimo atnaujinimui (žiūr. forma TR-07, pdf).

    Priklausomai nuo mėginių skaičiaus formos TR-02 ir TR-04 lydraščiai gali turėti mažiau eilučių.

    7. Mėginių kodavimo tvarka (siunčiant mėginius atsiskaitymo už pieną tikslais)

    Mėginys Riebalų, baltymų, somatinių ląstelių skaičiaus tyrimui Inhibitorinių (antimikrobinių) medžiagų tyrimui Bendro bakterijų skaičiaus tyrimui Pieno užšalimo temperatūros tyrimui
    Tyrimo kodas 1 2 3 4

    8. Mėginių sudėjimo į konteinerį tvarka ir lydraščių pildymas

    Į konteinerio pradžią sudedami mėginiai su brūkšniniais kodais, o po jų mėginiai, neturintys spausdintų brūkšninių kodų. Į lydraštį privaloma surašyti visus mėginius be spausdintų brūkšninių kodų.

      8.1. Atsiskaitymo už superkamą pieną tikslais:
      Viename konteineryje gali būti sudėti mėginiai keliems tyrimų kodams. Kiekvienam tyrimo kodui pildomas atskiras lydraštis.
    • Jei konteineryje sudėti tik vieno tyrimo kodo mėginiai arba tų pačių pieno gamintojų mėginiai skirti keliems tyrimų kodams, mėginių su brūkšniniais kodais į lydraštį rašyti nereikia (žiūr. 5a pav.), o mėginiai be brūkšninių kodų į lydraštį surašomi pagal jų vietą konteineryje (žiūr. 5b pav.).
    • Jei atskiriems tyrimų kodams sudedami skirtingi mėginiai, tuomet kiekviename lydraštyje būtina surašyti visus mėginių numerius (ir su spausdintais brūkšniniais kodais).

      8.2. Gyvulių produktyvumo kontrolei mėginiai į konteinerį sudedami pagal kontroliuojamų gyvulių savininkus - pirmiausia mėginiai su brūkšniniu kodu, po jų be brūkšninių kodų.
    • Jei konteineryje visi mėginiai yra su spausdintais brūkšniniais kodais, tuomet į lydraštį įrašomas pirmo ir paskutinio mėginio gyvulių savininko kodas ir unikalus karvės numeris.
    • Jei konteineryje yra mėginių ir be spausdintų brūkšninių kodų, į lydraštį įrašomas pirmas mėginys ir surašomi visi mėginiai be spausdintų brūkšninių kodų pagal jų vietą konteineryje.
    • Į vieną konteinerį dedant dviejų bendrijų/žūb mėginius, pradžioje dedami vienos, o tik paskui kitos bendrijos/žūb mėginiai (negalima įterpti).

      8.2.1. Iš ūkių, turinčių specialias bandos valdymo programas ir techninę galimybę automatiškai perduoti duomenis laboratorijai, pieno mėginius galima siųsti be brūkšninių kodų. Šiuose ūkiuose atsakingi asmenys (kontrolės asistentai) mėginius ima ir į konteinerius sudeda ta pačia eilės tvarka, kuria melžiamos karvės. Kiekviename konteineryje turi būti pažymėtas pirmas ir paskutinis pieno mėginys, ant indelio užrašant karvės numerį (4 -8 paskutinius skaičius).
    • Padarius kontrolinius melžimus, ūkio bandos valdymo programoje reikia suformuoti kontrolinių melžimų failą, kuris vėliau automatiškai perkeliamas į laboratorijos duomenų bazę.
    • VĮ „Pieno tyrimai“ interneto svetainėje sukurta speciali programa Kontrolinių melžimų duomenų perdavimas "Pieno tyrimams", kurios pagalba pieno mėginiai paruošiami siuntimui į laboratoriją. Prisijungus prie savo ūkio duomenų, po nuoroda „kontroliniai melžimai“ yra pateikiami visi paimtų pieno mėginių numeriai jų ėmimo ūkyje eilės tvarka. Atsakingas už kontrolinius melžimus asmuo mėginius turi priskirti konteineriams ir kiekvienam jų atspausdinti programoje suformuotą Kontroliuojamų gyvulių pieno mėginių pristatymo lapelį.

    Sudėjus mėginius, ant konteinerio kreida užrašomas mėginių tyrimo kodas ir įmonės pavadinimas.

    9. Konteinerių plombavimas
    Paruošti siuntimui į laboratoriją konteineriai su pieno mėginiais atsiskaitymo už superkamą pieną tikslais turi būti plombuojami pieno supirkimo vietose mechaniniam poveikiui atspariomis plombomis su skeneriu nuskaitomu brūkšniniu kodu (žiūr. 6 pav.), o vienkartiniai maišeliai užklijuojami.

    VĮ „Pieno tyrimai“ kiekvienam konteineriui yra priskiriama individuali plomba. Sugadintos plombos ar vienkartiniai maišeliai, užpildžius Sugadintų konteinerių plombų ir vienkartinių maišelių aktą (žiūr. forma TR-08, pdf), grąžinami VĮ „Pieno tyrimai“.

    10. Konteinerių perdavimas
    Visų atvežamų konteinerių ar vienkartinių maišelių numeriai turi būti surašomi į Konteinerių su pieno mėginiais perdavimo-priėmimo aktą (žiūr. (su) forma TR-09, pdf ar Vienkartinių maišelių su pieno mėginiais perdavimo-priėmimo aktą (žiūr. (su) forma TR-11, pdf). Šiuose perdavimo-priėmimo aktuose turi būti nurodoma: įmonės pavadinimas, taškas, kuriame pieno mėginiai perduodami, rajonas, data ir laikas, mėginių tyrimų kodai, aplinkos, kurioje laikomi mėginiai, temperatūra (jei ji buvo patikrinta), konteinerių ar vienkartinių maišelių skaičius bei perduodančių - priimančių įgaliotų asmenų bei dalyvaujančių pieno gamintojų pavardės ir jų parašai.

    Vienkartiniai maišeliai, surinkti iš ūkių imančių mėginius pagal PST 3 priedą, perduodami ir priimami užpildant Vienkartinių maišelių priėmimo-perdavimo aktą. Jei vienkartiniai maišeliai pristatomi laboratorijos transportu tiesiai iš ūkių pildoma forma TR-12, pdf, jei per supirkimo įmonę - forma TR-13, pdf.

    Konteineriai ar vienkartiniai maišeliai su pieno supirkimo atnaujinimui skirtais mėginiais perduodami atskirai, jų numerius surašant į lydraštį Mėginiai supirkimo atnaujinimui (žiūr. forma TR-14, pdf).

    Pagal Pieno supirkimo taisyklių 3 priedo 11 punktą pieno supirkėjui, kilus įtarimui dėl pieno kokybės, numatyta galimybė atlikti papildomus kokybės tyrimus ūkiams, kurių pienas superkamas imant mėginius iš kiekvienos pieno siuntos. Siunčiant šiuos mėginius turi būti užpildytas Papildomų kokybės tyrimų užsakymo lapas (žiūr. forma TR-15, pdf), kuriame prie maišelio numerio nurodomas norimas atlikti tyrimas. Užpildytas užsakymo lapas kartu su vienkartiniu maišeliu turi būti perduotas VĮ „Pieno tyrimai“ vairuotojui – ekspeditoriui arba pristatytas tiesiogiai į laboratoriją.



      VĮ „Pieno tyrimai“ Tyrimų laboratorijos techninių reikalavimų
    1 priedas


    Vienkartinių maišelių pieno mėginiams naudojimo tvarka


    Vienkartinių maišelių pieno mėginiams naudojimo tvarka



     VĮ „Pieno tyrimai“ Tyrimų laboratorijos techninių reikalavimų
    2 priedas


    Pieno mėginių konservavimas


    I. Konservanto „Broad Spectrum Microtabs“ naudojimas

    1. Šiuo konservantu konservuojami žalio pieno mėginiai riebalų, baltymų kiekiui, somatinių ląstelių skaičiui ir bendram bakterijų skaičiui nustatyti bakterijų analizatoriumi. Konservuoti mėginiai netinka tirti sėjimo į Petri lėkšteles būdu.

    2. Pieno mėginiams konservuoti naudojamos bronopolo tabletės „Broad Spectrum Microtabs“ (susidedančios iš 8 mg bronopolo ir 0,3 mg natamicino).

    3. Ruošiant vienkartinį pieno mėginį, į indą įpilama 40 ml pieno ir dedama viena „Broad Spectrum Microtabs“ tabletė (jei kitaip nenurodyta firmos – gamintojos rekomendacijoje).

    4. Įdėjus konservantą, pienas gerai išmaišomas (nesuplakant, kad neatsiskirtų riebalai). Indeliai su pienu keletą kartų pavartomi, kol vizualiai įsitikinama, kad tabletė ištirpo ir konservantas gerai išmaišytas. Viso mėginio spalvos intensyvumas turi būti vienodas, o indelio dugne neturi būti tabletės dalelių. Tai ypač svarbu ruošiant mėginį mikrobiologiniam tyrimui.

    5. Šiuo būdu konservuoti pieno mėginiai laikomi esant ne aukštesnei kaip 8 °C temperatūrai.

    6. „Broad spectrum microbitabs“ konservuoti pieno mėginiai išsiunčiami į įgaliotą laboratoriją per 24 valandas. Įgaliotoje laboratorijoje mėginiai iki ištyrimo laikomi ne aukštesnėje kaip 4±2 °C temperatūroje. Bendras konservuoto pieno mėginio riebalų, baltymų kiekiui ir somatinių ląstelių skaičiui ištirti išlaikymo laikas neturi viršyti 5 parų, bendram bakterijų skaičiui nustatyti – neturi viršyti 3 parų.

      7. Konservanto laikymas ir saugos priemonės jį naudojant:
    • 7.1. tabletės laikomos sausoje, tiesioginių saulės spindulių neapšviečiamoje vietoje. Negalima laikyti šalia maisto produktų. Saugoti nuo vaikų, vengti patekimo į akis, ant odos ir drabužių. Ilgai dirbant su konservantu, dėvėti apsauginius rūbus, pirštines ir akinius;
    • 7.2. patekus konservanto į akis – plauti jas vandeniu ne trumpiau kaip 10 minučių ir kreiptis medicinos pagalbos;
    • 7.3. konservanto užtiškus ant odos – nuplauti vandeniu su muilu; prarijus - skalauti burną vandeniu, išgerti vandens; įkvėpus – išeiti į gryną orą. Jei savijauta pablogėja, kreiptis medicinos pagalbos.


    II. Konservanto „NEBA“ naudojimas

    8. Šiuo konservantu konservuojami žalio pieno mėginiai užšalimo temperatūrai nustatyti.

    9. Pieno mėginių konservavimui naudojamas konservantas „NEBA“, susidedantis iš 5-nitro-2-furoaldehido-semikarbazolo, 2-bromo-2-nitro-1,3-propandiolio, natrio azido ir etanolio bei dažančiojo komponento (mėlynojo metileno, purpurinio bromkrezolio arba kt.).

    10. Ruošiant vienkartinį pieno mėginį, į indelį su 40 ml pieno įpilama (0,35±0,05) ml konservanto. Prieš pilant konservantą, indelis su konservantu keletą kartų pavartomas, kad jo turinys gerai susimaišytų.

    11. Įpylus konservantą, pienas išmaišomas uždengtą indelį apverčiant 3 kartus (nesuplakant, kad neatsiskirtų riebalai). Viso mėginio spalvos intensyvumas turi būti vienodas.

    12. Šiuo būdu konservuoti pieno mėginiai laikomi uždengtuose indeliuose esant ne aukštesnei kaip 8 °C temperatūrai.

    13. Konservuoti pieno mėginiai pieno užšalimo temperatūrai nustatyti išsiunčiami į laboratoriją ne vėliau kaip per 24 valandas nuo jų atrinkimo. Laboratorijoje mėginiai iki ištyrimo laikomi ne aukštesnėje kaip 4±2 °C temperatūroje. Bendras konservuoto pieno mėginio išlaikymo laikas neturi viršyti 3 parų.

      14. Konservanto laikymas ir saugos priemonės jį naudojant:
    • 14.1. konservantas laikomas ne ilgiau kaip 1 mėnesį žemoje teigiamoje, ne aukštesnėje kaip 8°C temperatūroje, apsaugant nuo tiesioginių saulės spindulių. Negalima laikyti šalia maisto produktų. Saugoti nuo vaikų, vengti kontakto su oda, akimis ir rūbais;
    • 14.2. patekus konservanto į akis, plauti jas vandeniu ne trumpiau kaip 10 minučių ir kreiptis medicinos pagalbos;
    • 14.3. konservanto užtiškus ant odos – nuplauti vandeniu su muilu, prarijus – skalauti burną vandeniu, išgerti vandens, įkvėpus – išeiti į gryną orą. Jei savijauta pablogėja, kreiptis medicinos pagalbos.


    III. Konservanto „Sedupolas“ naudojimas

    15. Šiuo konservantu konservuojami žalio pieno mėginiai riebalų, baltymų kiekiui bei somatinių ląstelių skaičiui ir bendram bakterijų skaičiui nustatyti bakterijų analizatoriumi. Konservuoti mėginiai netinka tirti sėjimo į Petri lėkšteles būdu.

    16. Pieno mėginiai konservuojami „Sedupolo“ tabletėmis. Kiekvienoje jų yra 8 mg bronopolo ir 0,3 mg natamicino.

    17. Ruošiant vienkartinį pieno mėginį, jei nėra kitokių nurodymų, į indą reikia įpilti 40 ml pieno ir įdėti vieną „Sedupolo“ tabletę.

    18. Įdėjus konservanto, pieną reikia gerai išmaišyti (plakti draudžiama, kadangi gali atsirasti laisvųjų riebalų). Vėliau indelius su pienu galima keletą kartų pavartyti. Tada patikrinama, ar tabletė gerai ištirpo ir ar indelio dugne nematyti tabletės dalelių. Reikia atkreipti dėmesį į tai, ar konservantas piene pasiskirstė tolygiai: mėginio spalvos intensyvumas turi būti vienodas visame tūryje. Labai svarbu, kad konservantas būtų gerai ištirpęs ir tolygiai pasiskirstęs tuo atveju, jeigu numatoma atlikti mikrobiologinį pieno tyrimą.

    19. Šiuo būdu konservuoti pieno mėginiai laikomi uždengtuose indeliuose esant ne aukštesnei kaip 8 °C temperatūrai.

    20.„Sedupolu“ konservuoti pieno mėginiai į įgaliotą laboratoriją turi būti išsiųsti per 24 valandas. Šioje laboratorijoje mėginiai iki tyrimo laikomi 4±2°C temperatūroje. Bendras konservuoto pieno mėginio riebalų, baltymų kiekiui ir somatinių ląstelių skaičiui tirti išlaikymo laikas neturi viršyti 5 parų, bendram bakterijų skaičiui nustatyti – neturi viršyti 3 parų.

      21. Konservanto laikymas ir saugos priemonės jį naudojant:
    • 21.1. Preparatą reikia laikyti 8–25 °C temperatūroje, vaikams neprieinamoje vietoje. Jį būtina saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. „Sedupolą“ draudžiama laikyti kartu su maistu, maistui skirtuose induose arba šalia jų. Saugoti odą, akis bei rūbus, kad ant jų nepatektų preparato. Ilgai su šia medžiaga dirbantys žmonės privalo vilkėti apsauginius drabužius, mūvėti gumines pirštines, dėvėti apsauginius akinius.
    • 21.2. Patekus preparato į akis, jas mažiausiai 10 min. reikia plauti vandeniu ir nedelsiant kreiptis į gydytoją.
    • 21.3. Patekus preparatui ant odos, ją būtina plauti vandeniu su muilu.
    • 21.4. Preparato nurijus, burną reikia skalauti vandeniu. Patariama gerti daug skysčių. Preparato įkvėpus, reikia išeiti į gryną orą. Atsiradus bet kokiems sutrikimams, reikia kreiptis į gydytoją.




    Konteinerio matmenys

    1 pav. Konteinerio matmenys, mm

    Korelis

    2 pav. Bendras korelio vaizdas, matmenys mm

    Korelio fragmentai

    3 pav. Korelio dalių fragmentai, matmenys mm

    Gyvulių produktyvumo kontrolei
    Brūkšninis kodas
    Atsiskaitymo už pieną tikslais

    Brūkšninis kodas

    4 pav. Brūkšniniai kodai skirti mėginiams identifikuoti

    Pastaba* :Brūkšninis kodas yra CODE 128 tipo. Kieičiantis identifikavimo tvarkai, informacija brūkšniniame kode gali kisti.


    Žalio karvių pieno mėginių pristatymo lapelio pildymas

    5a pav. Žalio karvių pieno mėginių pristatymo lapelio pildymas kai visi mėginiai turi brūkšninius kodus


    Žalio karvių pieno mėginių pristatymo lapelio pildymas

    5b pav. Žalio karvių pieno mėginių pristatymo lapelio pildymas kai dalis mėginių neturi brūkšninių kodų


    Konteinerių su mėginiais plombavimas

    6 pav. Konteinerių su mėginiais plombavimas

    Paruošti siųsti į laboratoriją konteineriai su pieno mėginiais privalo būti plombuojami supirkimo vietoje, dalyvaujant pieno gamintojams ar jų atstovams. Plombos turi būti su nuskaitomu brūkšniniu kodu.
    Plomba dedama ant konteinerio rankenos ją tampriai užtraukiant, kad konteinerio negalima būtų atidaryti. Plombos numeris įrašomas į žalio karvių pieno mėginių pristatymo lapelio skiltį „Plombos Nr.“. Konteinerio plombos numeris atspausdinamas tyrimo protokole.



    Populiarios nuorodos



    Valstybės įmonė „Pieno tyrimai“
    Juridinių asmenų registras
    Įmonės kodas: 233816290
    PVM kodas: LT338162917
    Atsiskaitomosios sąskaitos:
    Luminor Bank AB LT734010042500030508
    AB SEB bankas LT687044060005371898
    Adresas: Radvilų Dvaro g. 31,
    LT-48331 Kaunas
    Tel.: (8 37) 361181
    Faksas:(8 37) 361312
    Nemokama linija: (8 800) 55545
    E-paštas:


     Pieno mėginiai priimami visą parą,
      septynias dienas per savaitę*
    plačiau...











    Svetainės lankytojų skaičius 1926865

    Informacija atnaujinta 2017 11 21
     
    Kopijuoti, platinti be VĮ „Pieno tyrimai“ sutikimo DRAUDŽIAMA