Riebalų rūgščių tyrimas piene
Pieno riebalai susidaro iš dviejų šaltinių. Apie 50 proc. galvijų pieno riebalų sintetinama iš pašaro riebalų, todėl keičiant pašarus ir sudarant optimalias sąlygas didžiojo prieskrandžio mikroorganizmų veiklai, galima keisti pieno riebalų sudėtį.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos mokslininkų atliktų tyrimų, susijusių su šėrimo įtaka pieno riebalų sudėčiai, rezultatai parodė, kad ganykloje ganomų karvių pienas buvo vertingesnis negu šertų vien tik pašarų mišiniais, nes jame buvo daugiau žmogaus organizmui labai reikalingų polinesočiųjų riebalų rūgščių.
Kaip teigia gydytojai, šios rūgštys svarbios širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai, stabdo aterosklerozės vystymąsi, slopina uždegiminius procesus.